Shqiperi

Informata te pergjitheshme per Shqiperin
Gjeografia
Ekonomia
Turizmi ne Shqiperi
Format Ligjore te regjistrimit pėr tregtarėt dhe shoqėritė tregtare
Prokurimi Publik
Sistemi tatimor i Republikės sė Shqipėrisė - Taksat
Privatizimi
Mediat Online nė Shqipėri

Informata te pergjitheshme per Shqiperin

 Vendndodhja: Shtrihet në pjesën perëndimore të Gadishullit Ballkanik dhe kufizohet në veriperëndim me Malin e Zi, në verilindje me Kosovën, në perëndim me Republikën e Maqedonisë dhe në jug me Greqinë. Në perëndim laget me detet Adriatik dhe Jon dhe ndodhet vetëm 78 km larg Italisë përgjatë Ngushticës së Otrantos.

 Sipërfaqja e tokës: Shqipëria ka një sipërfaqe prej 28.748 km²

 Kryeqyteti: mbi 700 mijë banojnë në kryeqytetin dhe qendrën më të rëndësishme.

 Popullsia: Mbi 3,5 milion banorë

 Gjuha amtare: Shqip

 Religjioni: Deri në 70 % e popullatës së myslimanëve, 20 % janë ortodoksë grekë, 10 % katolik.

 Dita Kombëtare: 28/11/1912  - Ismail Qemali ngriti flamurin në Vlorë dhe shpalli pavarësinë e Shqipërisë.

 Pavarësia: 28/11/1912 është shpallur dhe është njohur nga fuqitë evropiane më1913/07/29.

 Forma e shtetit / qeverisë: Republikë parlamentare

 Kreu i shtetit: Presidenti Bamir Topi, që nga viti 2007/7/24

 Shefi i qeverisë: Sali Berisha (PD) që nga viti 2005/9/11

 Ministri i Jashtëm: Ilir Meta (LSI) që nga viti 2009/9/17

 Parlamenti :Kuvendin e Republikës, një dhomë, 140 anëtarë, Kryetari: Jozefina Topalli (PD) që nga viti 2005/09/03

 Qeveria e koalicionit: Grupi i Partisë Demokratike (PD 68 anëtarë, Kryetari: Sali Berisha, Lëvizja Socialiste për Integrim (LSI), 4 anëtarë, Kryetari: Ilir Meta, Grupi Partia Republikane (PR), një anëtar, Carmen Partisë (PDI), një anëtar i Parlamentit.

 Opozita: Grupi i Partisë Socialiste (PS), Kryetar Edi Rama që nga

2005/10/10, në frontin e Fatos Nanos, 65 anëtarë, Partia e të Drejtave të Njeriut (PBDNJ), një anëtar i Parlamentit.

 Njësitë administrative: Ndarja administrative njësive territoriale në Shqipëri është bërë në disa nivele duke filluar nga niveli më i madh qarku pastaj rrethi, bashkia dhe komuna. Shqipëria ndahet në 12 njësi administrative të quajtura "qarqe", të cilat ndahen më tej në 36 "rrethe". Kryeqyteti Tirana ka një status të veçantë.  Zgjedhjet lokale në 18 Shkurt 2007 rezultoi me një fitore për PS e opozitës në qytete (Tiranë, Edi Rama në), ndërkohë që PD ishte në gjendje të mbajë në zonat rurale.

 Anëtarësimi në organizatat ndërkombëtare: Në Kombet e Bashkuara dhe agjencive të specializuara dhe të OSBE-së (Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë), FMN (Fondi Monetar Ndërkombëtar), Banka Botërore, WTO (World Trade Organizata), EBRD (Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim), e NATO-s Partneritet për Paqe, EAPC (Partneritetit Euro-Atlantik Këshilli), Këshillit të Bashkëpunimit të Detit të Zi që nga viti nëntor 1992 një anëtare e Konferencës Islamike (OIC), një anëtar që 1995/07/10 Këshillit të Evropës.

 Mediat kryesore: Televizionet publike dhe radio stacionionet: Radiotelevizioni Shqiptar-RTVSH, agjencia shtetërore e lajmeve ATSh, TV lokale dhe kombëtare dhe stacionet private të radios: Top Channel, Klan, Vizion, KOHA TV, Club FM, Top Albania Radio, gazetat e pavarura „Panorama, „Shqip“, "Shekulli", "Korrieri", "Koha Jone", "Gazeta Shqiptare", „Albania“, „Standard“; Gazetat : "Rilindija Demokratike" (Partia Demokratike); "Zeri i Popullit" (Partia Socialiste); "Republika" (Partia Republikane), „Integrimit“ .

 Produktit të Brendshëm Bruto (PBB): 11800000000 USD (vlerësim FMN-së për 2009)

 GDP për frymë: $ 3,680 (vlerësim për 2009)

Gjeogragija

GJEOGRAFIA

Koordinatat Gjeografike

41 00 N, 20 00 E

Kufiri

Total Tokësor:  720 km

Vijë Kufitare

me Republikën e Greqisë 282 km

me Republikën e Maqedonisë 151 km

me Republikën e Malit të Zi 173 km

me Republikën e Kosovës 114 km

Kufiri Ujor:  362 km

Laget nga Detet:  Adriatik, Jon

 Terreni

 

Shqipëria është përbërë kryesisht nga male, kodra dhe fusha përgjatë bregdetit.

Pikat Ekstreme

Pika më e Ulët: Deti Adriatik (0 m)

Pika më e Lartë: Maja e Korabit (2,764 m)

Burimet Natyrore          

 

Shqipëria ka rezerva të konsiderueshme natyrore si naftë, gaz, lëndë druri, burime hidrike, kripë dhe gjithashtu është e pasur në rezerva minerare si cimento, krom, nikel, hekur dhe qymyrgur.

Klima

 

Shqipëria ka klimë mesdhetare me vera të nxehta e të thata, dhe dimra të ftohtë, të vrenjtur dhe me reshje shiu në vendet e ulëta.

 

 

DEMOGRAFIA

Popullsia

3,619,778 banorë (Qershor 2008)

Mosha Mesatare

Total: 29.5 vjet(2008)

Mashkull: 28.9 vjet(2008)

Femër:      30.2 vjet (2008)

Pritshmëria në arsim

Total: 11 vjet (2007)

Mashkull: 11 vjet (2007)

Femër:  11 vjet (2007)

Rritja e popullsisë

0.538% (2008)

Lindje

15.22 lindje/1,000 banorë (2008)

Vdekje

5.44 vdekje/ 1,000 banorë (2008)

Migracioni

-4.41 migrant / 1,000 banorë (2008)

Përbërja Etnike

Shqiptar 95%, Grek 3%, të tjerë 2% (Serb, Maqedonas, Bullgar)

Besimet Fetare

 

Nuk ka të dhëna të sakta/ besueshme statistikore në lidhje me besimet fetare në Shqipëri. Besohet se sot shumica e Shqiptarëve janë Laik (Ateist), pjesa tjetër e popullsisë ndahet në: Musliman 70%, Ortodoks 19%, Katolik 9% dhe 2% i përket besimeve të tjera të prezantuara në Shqipëri pas rënies së sistemit komunist (Dëshmimtarët e Jehovahit, ëisha e Jezusit, etj.)

Gjuhët që fliten

 

Gjuha zyrtare në Shqipëri është Shqipja. Shumë Shqiptarë flasin Italisht dhe Greqisht dhe vetëm një pjesë e vogël flasin Anglisht, Gjermanisht dhe Frëngjisht.

Ekonomia

EMËRTIMI

VLERA

VITI

Viti Fiskal

Viti Kalendarik

 

Monedha në përdorim

LEK (ALL)

 

Këmbimi Valutor

USD/ALL: 91.40

Korrik 2009

EUR/ALL:  129.77

Norma e Rritjes së GDP

6%

2008

Produkti i Brendshëm Bruto (GDP)

10.62 Bilion/Dollarë

2007

GDP për frymë

5,800 Dollarë

2007

GDP (Përbërja sipas Sektorëve)

Agrikulturë: 21.2%

2007

Industri:  20.5%

   Shërbime:  58.3%

Fuqia Punëtore

936,000

2007

Përqëndrimi i Fuqisë Punëtore

Agrikulturë: 58%

 

Industri:  15%

2007

Shërbime:   27%

 

Niveli i Papunësisë

13.2%

2007

Popullsia nën Nivelin e Varfërisë

25%

2004

Norma e Inflacionit

2.3%

 Qershor 2009

Investimet

23.3% të GDP

2007

Buxheti

Të Ardhurat:   2.782 Bilion/Dollarë

2007

Shpenzimet:   3.155 Bilion/Dollarë

Borxhi Publik

50% të GDP

2008

Balanca e Llogarisë Rrjedhëse

1.094 Bilion/Dollarë

2008

Eksportet

Total:  4,017 Bilion/Dollarë

2008

Produkte:  1,117 Bilion/Dollarë

Shërbime:  2,030 Bilion/Dollarë

Produktet e Eksportuara

Këpucë 21%, metale 14%, naftë bruto 8%, produkte bujqësore 6%, makineri 4%

2008

Vendet/Shkëmbimet Tregtare (Eksport)

Itali 61.8%, Greqi 8.7%, Kosovë 6.6%, Maqedoni 2.8% dhe Kinë 2.7%

2008

Importet

Total:  6,141 Bilion/Dollarë

 

2008

Produkte:  4,084 Bilion/Dollarë

Shërbime:  2,057 Bilion/Dollarë

Produktet e Importuara

Makineri 27%, produkte bujqësore 17%, naftë 10%, metale 10%, kimikate 7%

2008

 

Vendet/Shkëmbimet Tregtare (Import)

Itali 45%, Greqi 24%, Gjermani 8%, Hungari 2%,  Slloveni 2%

2008


INFRASTRUKTURË

Aeroporte

Total: 11

Pistë e Shtruar:  3

Pistë e Pashtruar:  8

Fushë Helikopteri

1

Rrugë

Total:  18,000 km

Të Shtruara:   7 ,020 km

Të Pashtruara:  10,980 km

Rrugë Hekurudhore

447 km (2007)

Rrugë Ujore

43 km (2007)

Tubacionet

Naftësjellës: 339 km (2007)

Gazsjellës: 207 km (2007)

Portet Kryesore

Durrës, Sarandë, Shëngjin, Vlorë

 

PËRSHKRIMI

VLERA

VITI

Produkte të Agrikulturës

Misër, grurë, patate, fruta, sheqer, panxhar sheqeri, rrush,bulmet dhe mish

 

Produkte Industriale

Ushqime, veshje, naftë, metale, energji elektrike, çimento, kimikate dhe lëndë drusore

 

Rritja e Prodhimit Industrial

3%

2008

Prodhimi i Energjisë Elektrike

2.892 Billion kWh

2009

Konsumi i Energjisë Elektrike

3.607 Billion kWh

2009

Eksportet e Energjisë Elektrike

300 Million kWh

2005

Importet e Energjisë Elektrike

2.8 Billion kWh

2007

Përpunimi i Naftës Bruto

6.425 bbl/ day

2009

Konsumi i Naftës

30.900 bbl/ day

2009

Eksporti i Naftës

749 bbl/ day

2009

Importi i Naftës

24.860 bbl/day

2009

Rezervat e Nxjerrjes së Naftës

199.1 Million bbl

2008

Prodhimi i Gazit Natural

30 Million cu m

2006

Konsumi i Gazit Natural

30 Million cu m

2006

Eksporti i Gazit Natural

0 Million cu m

2007

Importi i Gazit Natural

0 Million cu m

2007

Rezervat e Gazit Natural

849.5 Million cu m

2009


MJETET E KOMUNIKIMIT

Kodi i Shqipërisë

+355

Ofruesit e Shërbimit Telefonik

Linjë Fikse: Albtelecom

Linjë e Lëvizshme: AMC, Eagle Mobile, Vodafon

Përdoruesit e Telefonit

2.3 milion (2007)

Kodi i Internetit të Shqipërisë

.al

Përdoruesit e Internetit

471,200(15.3% të popullsisë) (2007)

Ofruesit e Shërbimit të Internetit

Abcom, Albania Online, Abissnet, Albtelecom, etj

Stacionet e Transmetimit të Televizionit

                     Kombëtar:    3

      Lokal:   62

                Lidhje Kabllore:      3

Stacionet e Transmetimit të Radios

        AM:    13

        FM:    46


TABELA PËR TATIMIN MBI TË ARDHURAT PERSONALE NGA KALIMI I TË DREJTËS SË PRONËSISË MBI PASURITË E PATUNDSHME

Çmimi i Shitjes

TATIMI

Mbi

Deri në

 

 

LEK

0,00

2.000.000

0.5% e çmimit të shitjes

+2.000.000

4.000.000

1% e çmimit të shitjes

+4.000.000

6.000.000

2% e çmimit të shitjes

+6.000.000

Pa kufizim

3% e çmimit të shitjes


Treguesi
Ekonomik

2006

2007

2008

2009

2010

GDP (%)

5.5

6

6

3.7

6.2

GDP për Frymë ($)

2,855

3,425

5,800

-

-

Norma Vjetore e Inflacionit(%)

2.5

3.1

2.9

-

-

Defiçiti Buxhetor (si % e GDP)

-3.2

-3.8

-5.2

-3.9

-

Balanca e Llogarisë Rrjedhëse
(si % e GDP)

-7.3

-10.1

-11.8

-9

-7.7

Bilanci Tregtar
(si % eGDP)

-24.1

-26.4

-26.5

-22

-20.5

Investimet Direkte të Huaja (FDI)
(Milion €)

259

477

432

424

436

Borxhi Publik (si % e GDP)

56

52.8

52.6

-

-

Borxhi i Jashtëm (si % e GDP)

16.9

15.5

18.2

17.7

17.3

Norma Vjetore e Papunësisë

 

13.8

13.8

13

-

-

Paga Minimale (ALL)

14,000

14,000

14,000

-

-

Kursi i Këmbimit (Mesatarja Vjetore)
(ALL/USD)

93.7

83

90.9

98.63

-

Kursi i Këmbimit (Mesatarja Vjetore)
(ALL/EUR)

123.7

120.1

123.2

131.02

-

Të ardhurat tatimore (si % e GDP)

23

23.3

25

25.7

26

INVESTIMET E HUAJA

Gjatë viteve të fundit janë bërë progrese nga Qeveria dhe Ministria e Ekonomisë, Tregtisë dhe Energjitikës në lidhje me liberalizimin e tregtisë, investimeve dhe promovimin e eksporteve, gjithsesi ngelet ende punë për të bërë në përmirësimin e mjedisit institucional dhe legjislativ në lidhje me zhvillimin e Investimeve të Huaja (FDI) në vend.
Në saj të zhvillimit të reformave fiskale, progresit në luftën kundër korrupsionit, mbajtjes së normave të ulëta të inflacionit dhe të një bilanci tregtar negativ, brenda 2007, FDI në Shqipëri është dyfishuar duke tërhequr kështu më shumë investime të huaja të cilat rezultojnë me përfitueshmëri të lartë dhe kosto të ulët në fuqinë punëtore.
Investimet e Huaja priten të zhvillohen përgjithësisht në sektorin e energjitikës, burimeve natyrore dhe në sektorin e turizmit.

Gjithashtu sektorët të cilët ofrojnë mundësi investimi për vendet e huaja janë ndërtimi i impianteve të shfrytëzimit të energjisë hidro, termale dhe të naftës, privatizimi i sektorëve të ndryshëm energjitik, kompanive të sigurimit dhe të naftës.

VITI

INVESTIMET E HUAJA (FDI)
në milion Euro

2004

278.4

2005

224.1

2006

259.8

2007

463

Burimi: Banka e Shqipërisë, INSTAT

Turizmi nė Shqipėri

Harta Turistike

ATRAKSIONET TURISTIKE 
Shqipëria ndodhet në Gadishullin e Ballkanit në rajonin e Evropës Jug Lindore. Kufirin tokësor ajo e ka me Malin e Zi dhe Kosovën, ish Republikën Jugosllave të Maqedonisë dhe Greqinë. Në perëndim vendi laget nga ujërat e deteve Adriatik dhe Jon. Kanali i Otrantos e ndan Shqipërinë nga bregu italian.
Klima është mjaft e favorshme dhe e shëndetshme,mesatarisht rreth 120 ditë në vit kanë temperatura më të larta se 20 gradë C e rreth 112- 120 dite me diell, duke zënë vendin e dytë në Evropë mbas Spanjës.
Republika e Shqipërisë së bashku me sipërfaqen e lagunave ka një gjatësi të konsiderueshme të vijës bregdetare me gjatësi 450 km, e shtrirë kjo në dy dete: Adriatik dhe Jon. Bregdeti shqiptar shquhet për pasuri dhe potenciale të mëdha të turizmit balnear. Në brendësi ka një natyrë malore e të  thyer e cila dukshëm tërheq vëmendjen e gjithë  vizitorëve.
Natyra dhe ekologjia  shqiptare krijon mundësi për zhvillimin e turizmit bregdetar, atij malor (të gjelbër dhe të bardhë), turizmit aventuror, etj.
Plazhet:
Plazhet më  të përshtatshme për pushimet e familjarëve janë ato të Adriatikut, Velipojës, Durrësit, Golemit, Divjakës, Plazhit të Ri në Vlorë etj.
Zona Joniane shquhet për plazhe intime dhe frekuentohet kryesisht nga të rinjtë. Këto plazhe ofrojnë mundësi për të pasionuarit e zhytjeve, shëtitje me skafe etj. Të tilla janë plazhet e Dhërmiut, Jalit, Himarës, Qeparoit, Borshit, Sarandës e Ksamilit.
Bregdeti Shqiptar, nëpërmjet lagunave të tij të mrekullueshme, krahas plazheve, ofron mundësi për të pasionuarit e natyrës, ekoturizmin dhe observimin e shpendëve detarë, veçanërisht në lagunën e Karavastasë, në sistemin lagunor të Kunë-Vainit në Lezhë etj.

 Liqenet:
Shqipëria është e pasur gjithashtu me liqene të larmishëm, të mëdhenj dhe të vegjël. Më i famshmi për plazh dhe rekreacion është liqeni i Ohrit me një sipërfaqe prej 362 km2 nga të cilat 1/3  i takon Shqipërisë. Ai është liqeni më i thellë në  gadishullin e Ballkanit, me afro 300 m. Ky liqen  për vlerat historike  dhe shumllojshmërin  e florës dhe faunës së tij të rallë është deklaruar nga UNESCO pasuri e trashëgimisë natyrore dhe kulturore. Specia më e veçante e këtij liqeni është korani një peshk  i shijshëm, i cili rrallë gjendet në vend tjetër. Qyteti i Pogradecit, i ndërtuar në bregun jugperëndimor të tij, është i njohur si një qendër klimaterike. Rreth brigjeve të liqenit janë disa qendra turistike si Lini, Pojska, Pogradeci, Driloni dhe Tushemishti, ku krahas hoteleve ofrohen edhe shtëpi me qira për turistët.
Liqeni i Shkodrës ka një sipërfaqe  prej 362 km2 nga e cila 149m2  i takon Shqipërisë. Qendrat kryesore turistike janë Shiroka dhe Zogaj. Restorante të shumtë ofrojnë specialitete te peshkut te liqenit krap, shtojzë e ngjalë. Aktivitetet kryesore janë banjot e diellit, peshkimi, noti, shëtitjet me vaporë të vegjël etj.
Liqeni i Prespës me një sipërfaqe prej 285 km2 nga të cilat 38.8 km2 i takojnë Shqipërisë shquhet për brigjet intime dhe për ishullin e vogël të Maligradit, ku ndodhet edhe një kishë eremite. Qendrat kryesore janë Liqenasi, Zaroshka (ku ndodhet plazhi kryesor) Gollomboci, Goricë e madhe dhe e Vogël etj

Destinacionet malore:

Janë të përhapura gjerësisht në territorin e Shqipërisë. Ndër pikat më të përmendura janë mali i Dajtit pranë Tiranës, Llogaraja në rrethin e Vlorës, Dardha e Bozdoveci në rrethin e Korçës, Valbona në Tropojë, Thethi në Malësinë e Madhe etj. Këto ofrojnë mundësi të shumta natyrore për të praktikuar aktivitete të shumta si ski, alpinizëm, trekking, bicikleta malore etj.

 

 

 


Atraksionet historiko- kulturore:

Bukurive natyrorë të vendit u shtohen edhe një sërë pikash të  trashëgimisë kulturore dhe historike, ndër të cilat për tu përmendur janë objektet arkeologjike të Butrintit (nën mbrojtjen e UNESCO-s), Apolonia, Durrësi i lashtë, Bylis, kalaja e Rozafës në Shkodër,  Krujës, Durrësit, Petrelës, Elbasanit, Beratit, Gjirokastrës, Lëkursit, Porto Palermos etj. Me interes janë edhe një kompleks objektesh të periudhës bizantine, si kishat e Beratit, Voskopojës, Manastiri i Ardenicës, muzeume të ndryshme etj.

Pushimet në Brigjet Ujore
Bregdeti shqiptar është njëri prej aseteve më të rëndësishëm për zhvillimin e industrisë së turizmit. Ai ka një shtrirje të konsiderueshme me një gjatësi prej 450 km, duke përfshirë edhe lagunat. Bregdeti ka një karakter të ndryshëm dhe është i pasur në forma të shumëllojshme që nga plazhet ranore, kepat, gjiret e mbrojtura, lagunat, plazhet e vegjël zallorë, shpellat detare etj. 
Në veri bregdeti shqiptar fillon nga grykëderdhja e lumit Bunë, i cili shërben edhe si kufi me Republikën e Malit të Zi. Në grykëderdhjen e lumit Bunë është formuar ishulli i vogël i Franc Jozefit i cili është një pikë mjaft e favorshme për ata që dëshirojnë natyrën dhe që preferojnë të qëndrojnë larg zhurmave.
Plazhi më verior i vendit është ai i Velipojës, që gjendet 22 km larg qytetit të Shkodrës. Velipoja është një plazh ranor me një gjatësi prej 4 km dhe me një cilësi mjaft të mirë të kësaj të fundit. Këtu ka mbi 250 ditë me diell dhe temperaturat janë mbi 20 gradë, të cilat normalisht fillojnë nga gjysma e dytë e majit.  Pranë plazhit të Veliopojës ndodhet laguna e Vilunit me një sipërfaqe prej 130 hektarë. Ky është një ekosistem natyror i rëndësishëm për folëzimin e shpendëve ujorë.   
Plazhi i Shën Gjinit është një tjetër plazh ranor që i përket rrethit të Lezhës, Ai gjendet vetëm 8 km larg nga qyteti në fjalë. Shën Gjini është i njohur për rërën kualitative. Ky plazh ka 200 - 300 ditë me diell në vit. Në veri të Shën Gjinit rrëzë kodrave të Rencit, gjendet i mbrojtur nga erërat plazhi i mrekullueshëm i "Ranës se hedhun".  Zona e grykëderdhjes së Drinit, si rezultat i drejtimit të erërave është i përshtatshëm për "surfing".  Në grykëderdhjen e tij gjendet sistemi lagunor i Kune - Vainit, ku folëzojnë shumë shpendë ujorë.  Surpriza më e këndshme për turistin është ishulli ranor i Kunes, me një sipërfaqe prej 125 hektarë në të djathtë të deltës së Drinit. Ishulli i Kunes është i mbuluar me një bimësi të harlisur higrofile. Në këtë rajon njihen 227 lloje bimësh. Përsa i takon faunës, mjafton të themi se në këtë sistem lagunor gjenden 70 lloje shpendësh; 22 rreptilë nga 33 që ka Shqipëria dhe 6 lloje amfibësh nga 15 që ka Shqipëria dhe 23 lloje gjitarësh. Në jug të Kunes gjenden plazhe të tjera më pak të frekuentuara të zonës së Tales.    
Një nga zonat më atraktive të Adriatikut shqiptar është Gjiri I Lalëzit, i cili shtrihet nga Kepi i Rodonit deri në Bishtin e Pallës. Kepi I Rodonit  është një nga vendet më interesante të bregdetit shqiptar për ushtrimin e zhytjeve nënujore. Nga plazhet e Gjirit të Lalëzit për tu përmendur janë plazhet e Shën Pjetrit dhe Rrushkullit, që shquhen për cilësinë e lartë të pastërtisë së ujërave detare. 
Vetëm 39 km larg nga kryeqyteti i vendit Tirana, është plazhi i Durrësit, më i madh dhe më popullori i vendit. Ai ka një gjatësi prej 6 km dhe një gjerësi të konsiderueshme rëre. Thellësia e ujërave të detit rritet shumë gradualisht, tregues ky që e bën mjaft të preferuar këtë plazh për pushuesit familjarë. Këtu gjendet përqendrimi më i madh i fasiliteteve turistike. Vitet e fundit, plazhi i Durrësit është kthyer në destinacionin kryesor të turistëve që vijnë nga Kosova dhe Maqedonia. 
Plazhi i Golemit dhe i Malit të Robit, janë një vazhdim i plazhit të Durrësit, duke përbërë një njësi të vetme për nga karakteristikat. Këtu bie në sy bimësia me pishat e dendura përgjatë plazhit.
Ndër plazhet që i përkasin rrethit të Kavajës janë për tu përmendur plazhet e Karpenit dhe të Spillenjës, të cilat shquhen për cilësinë e rërës, ujërat e pastër detarë dhe bimësinë me pisha . Vitet e fundit, në këto plazhe kanë filluar investimet për krijimin e kushteve për akomodimin e turistëve.
Kepi i Lagjit e mbyll gjirin e Durrësit nga Jugu. Ai është një objekt natyror mjaft i përshtatshëm për ushtrimin e zhytjeve nënujore. Pranë tij gjendet plazhi i vogël i Bardhorit, i cili është një plazh shkëmbor me bukuri të rrallë, i rrethuar me bimësi që i përngjan një amfiteatri natyror. 
Padyshim, një nga objektet natyrore më të bukura të bregdetit shqiptar është plazhi i Divjakës dhe laguna e Karavastasë.  Laguna e Karavastasë ka një sipërfaqe prej 4.330 hektarë, duke përbërë në këtë mënyrë lagunën më të madhe të gjithë bregdetit shqiptar.  Laguna e Karavastasë është pika më perëndimore në Evropë, ku folëzon pelikani kaçurrel (pelicanus crispus). Për këto vlera, që prej vitit 1994, laguna e Karavastasë ndodhet nën mbrojtjen e Konventës ndërkombëtare të RAMSARIT. Në këtë ekosistem gjenden 210 lloje shpendësh, 12 lloje gjitarësh dhe 16 lloje rreptilesh.  Bimësia e Parkut Kombëtar të Divjakës shquhet për bukurinë dhe freskinë e veçantë. Plazhi i Divjakës ka një rërë me përmbajtje të konsiderueshme jodi. Temperaturat mbi 20 gradë fillojnë nga gjysma e dytë e majit për të vazhduar deri në prag të tetorit. 
Në jug të grykëderdhjes së Vjosës gjendet laguna e Nartës, me një sipërfaqe prej 4.180 hektarësh. Ajo përbën lagunën e dytë për nga madhësia. Narta përfaqëson kompleksin e dytë në Shqipëri për sa i takon prezencës së shpendëve ujorë. Në Nartë gjenden  195 lloje shpendësh.  Zona e Nartës është e njohur për prodhimin artizanal të verës së cilësisë së lartë. 
Qyteti i Vlorës është porti i dytë i vendit për nga madhësia dhe një prej pikave më të rëndësishme turistike të vendit. Ai ofron në radhë të parë produktin  diell dhe det. Zona turistike fillon në jug të qytetit, përgjatë plazheve të vegjël, shkëmborë të gjirit të Vlorës. Këto janë plazhe me konfiguracione mjaft të bukura.  Plazhi i Jonufrit që ndodhet pikërisht në këtë zonë zgjatet deri në përroin e Dukatit, pranë qytetit të vogël të Orikumit. Plazhi rrethohet nga një zonë kodrinore e mbuluar me agrume, që kontraston mjaft bukur me ujërat blu të detit.    
Në jug të gjirit të Vlorës ndodhet Orikumi, ku vitet e fundit është ngritur një port jahtesh.  E gjithë kjo zonë paraqet interes për eksplorimet nënujore.
Në perëndim gjiri i Vlorës mbyllet me gadishullin e Karaburunit, i cili përbën gadishullin më të madh të Shqipërisë, me një gjatësi prej 16 km dhe gjerësi maksimale prej 4,5 km.
Pranë gadishullit të Karaburunit gjendet ishulli i Sazanit, i cili është ishulli më i madh i Shqipërisë me sip 5,7 km2. Në antikitet ishulli është quajtur Sason.  Sazani paraqet një interes të veçantë për zhytjet dhe së bashku me gadishullin e Karaburunit përbëjnë një park të vërtetë nënujor.   
Mbas qafës së Llogarasë shtrihen plazhet e Jonit apo siç quhen ndryshe plazhet e "Rivierës Shqiptare", e cila është një prej krahinave më të bukura të Shqipërisë. Kjo është krahina më e ngrohtë e vendit, ku temperatura mesatare e janarit është 10 gradë C dhe e Korrikut 25 gradë C. Zona ka 300 ditë me diell. 
Nga qafa e Llogarasë 1.057 metra mbi nivelin e detit, plazhi i parë është ai i Dhraleos në Palasë që ka një gjatësi prej 1,5 km. Ky plazh shërben edhe si pikë uljeje për sportet ajrore, sidomos  parashutat që lëshohen nga Qafa e Llogarasë
Dhërmiu vjen më në jug, ai është një prej pikave turistike më të rëndësishme dhe më të frekuentuara të gjithë bregdetit shqiptar. Plazhet që përbëjnë Dhërmiun janë; Jaliksari, Shkambo dhe Gjipea. Rreth 8 km në jug të Dhërmiut ndodhet Vunoi, nga ku merret drejtimi për në plazhin e mirënjohur të Jalit (në greqisht do të thotë "i kulluar"). 
Himara është qendra kryesore e bregdetit Jonian të sipërm. Ajo është një pikë turistike që gjallërohet në stinën e verës nga familjarët dhe të rinjtë. Plazhet që përbëjnë Himarën janë Spillea, Potami, Llamani dhe Livadhja. 
Përpara Borshit ndodhet plazhi i Qeparoit si dhe gjiri i vogël tektonik i Porto Palermos, ku gjendet kalaja e Ali Pashait. Borshi përbën plazhin më të gjatë të rivierës shqiptare me një gjatësi prej 6 km. Ky plazh është i rrethuar me bimësi mesdhetare. Këtu është i zhvilluar turizmi familjar.      
Deri në qytetin e Sarandës, janë për tu përmendur plazhet e Bunecit, Kakomesë dhe Krorëzit (këto të fundit arrijnë në 3 km gjatësi), të cilat janë plazhe me bukuri të rrallë dhe që shquhen për ujërat mjaft të pastërta të detit. 
Qyteti i Sarandës është qendra më e madhe e banuar e "Rivierës Shqiptare". Ajo është një prej pikave turistike më të rëndësishme të vendit. Qyteti ka një pozitë mjaft të favorshme, pasi ndodhet vetëm 9 km larg nga ishulli turistik grek i Korfuzit. Zakonisht turistët që preferojnë detin udhëtojnë në jug të qytetit, ku pika më e frekuentuar është ajo e Ksamilit, e cila ndodhet midis gadishullit me të njëjtin emër dhe lagunës së Butrintit. Përballë saj shtrihet ishulli i Korfuzit, ndërsa fare pranë plazhit të Ksamilit gjenden 4 ishujt e tij të vegjël, të mbuluar krejtësht nga bimësia e gjelbër mesdhetare.
Një ekosistem i rëndësishëm natyror me vlera turistike është laguna e Butrintit. Quhet liqen për shkak të origjinës së tij tektonike. Ai ka një sipërfaqe prej 16 km2. Si rezultat i drejtimit të favorshëm të erërave, ky është një vend mjaft i përshtatshëm për ushtrimin e sportit të varkave me vela. Ekstremiteti jugor i bregdetit shqiptar shtrihet në kepin e Stillos i cili përbëhet nga plazhe të ulët të tipit të marsheve dhe janë krejtësisht të virgjër.
Për më shume kontaktoni ne:
Agjencia Kombëtare e Turizmit – AKT
Tel / Fax: ++355 4 2273778
Adresa: Rr. Abdi Toptani Nr. 4 Kod Postar 1010 Tiranë Shqipëri
Email: info@akt.gov.al
Web: http://www.akt.gov.al

Format Ligjore te regjistrimit pėr tregtarėt dhe shoqėritė tregtare

Shoqëritë tregtare themelohen nga dy ose më shumë persona fizikë dhe/ose juridikë, që bien dakord për arritjen e objektivave ekonomikë të përbashkët, duke dhënë kontribute në shoqëri, sipas përcaktimeve në statutin e saj.
Shoqëritë me përgjegjësi të kufizuar dhe shoqëritë aksionare mund të themelohen edhe vetëm nga një person fizik dhe/ose juridik (shoqëritë me ortak apo aksionar të vetëm).
Shoqëritë tregtare fitojnë personalitetin juridik në datën kur kryhet regjistrimi i tyre në Qendrën Kombëtare të Regjistrimit (QKR).
Ligji Nr.9901 datë 14.4.2008 “Për tregtarët dhe shoqëritë tregtare” përcakton 4 forma të shoqërive tregtare të cilat janë:
1.       Shoqëritë Kolektive (SHK)
Një shoqëri është shoqëri kolektive nëse regjistrohet si e tillë, e kryen veprimtarinë tregtare nën një emër të përbashkët dhe përgjegjësia e ortakëve përpara kreditorëve është e pakufizuar.
Kontributi i ortakëve mund të jetë në para ose në natyrë (pasuri të luajtshme/të paluajtshme, të drejta, krah pune dhe shërbime). Kontributet e ortakëve janë të barabarta.
2.       Shoqëritë Komandite (SHKM)
Shoqëri komandite është shoqëria, në të cilën përgjegjësia e të paktën njërit prej ortakëve është e kufizuar deri në vlerën e kontributit të tij, ndërsa përgjegjësia e ortakëve të tjerë nuk është e kufizuar.
Ortaku, përgjegjësia e të cilit është e kufizuar deri në vlerën e kontributit të tij, quhet ortak i kufizuar.
Ortaku, përgjegjësia e të cilit nuk është e kufizuar deri në vlerën e kontributit të tij, quhet ortak i pakufizuar. Ortaku i pakufizuar ka statusin e ortakut të shoqërisë kolektive.
3.       Shoqëritë me Përgjegjësi të Kufizuar (SHPK)
Shoqëria me përgjegjësi të kufizuar është një shoqëri tregtare, e themeluar nga persona fizikë ose juridikë, të cilët nuk përgjigjen për detyrimet e shoqërisë tregtare dhe mbulojnë personalisht humbjet e shoqërisë deri në pjesën e pashlyer të kontributeve të nënshkruara. Kontributet e ortakëve përbëjnë kapitalin e regjistruar të shoqërisë me përgjegjësi të kufizuar.
Secili ortak gëzon kuotën e tij në shoqëri, në përpjesëtim me kontributin që ka dhënë në kapital. Kapitali i regjistruar i shoqërisë ndahet ndërmjet ortakëve në kuota, sipas këtij raporti. Shoqëria me përgjegjësi të kufizuar nuk mund të ketë një kapital më të vogël se 100 lekë.
4.       Shoqëritë Aksionare (SHA)
Shoqëria aksionare është një shoqëri tregtare, kapitali i së cilës është i ndarë në aksione të nënshkruara nga themeluesit. Themeluesit janë persona fizikë ose juridikë, të cilët nuk përgjigjen personalisht për detyrimet e shoqërisë e që mbulojnë humbjet e saj vetëm me vlerën e pashlyer të aksioneve të nënshkruara.
Shoqëritë aksionare mund të jenë shoqëri me ofertë, private apo publike.
Shoqëria aksionare me ofertë private nuk mund të ketë një kapital më të vogël se 2.000.000 lekë.
Shoqëria aksionare me ofertë publike nuk mund të këtë një kapital më të vogël se 10.000.000 lekë.
Për të gjitha format e shoqërive, marrëdhëniet ndërmjet ortakëve si dhe çështje të tjera që kanë të bëjnë me organizimin e shoqërisë rregullohen nga statuti ose nëse nuk ka një të tillë, nga Ligji  Nr.9901 datë 14.4.2008 “Për tregtarët dhe shoqëritë tregtare”.
Procedurat dhe dokumentacioni që duhen për regjistrimin e një shoqërie tregtare, jepen në materialin në vazhdim.
Ju lutem shkarkoni Ligji  Nr.9901 datë 14.4.2008 “Për tregtarët dhe shoqëritë tregtare”. .në linkun e mëposhtëm
Ligji  Nr.9901 datë 14.4.2008 “Për tregtarët dhe shoqëritë tregtare”.
Regjistrimi i Biznesit
Regjistrimi Fillestar
PERSON FIZIK

Personat Fizikë, regjistrohen duke depozituar:
• Aplikimin për regjistrim fillestar, të plotësuar me të gjitha të dhënat e detyrueshme sipas këtij ligji,
• Një kopje të dokumentit të identifikimit.


SHOQËRITË E THJESHTA
Shoqëritë e Thjeshta, regjistrohen duke depozituar:

• Aplikimin për regjistrim fillestar, të plotësuar me të gjitha të dhënat e detyrueshme sipas këtij ligji,
• Kontratën përkatëse sipas parashikimeve të Kodit Civil,
• Kopje të dokumenteve të identifikimit të anëtarëve.
Në rast se palët nuk kanë lidhur kontratë me shkrim, regjistrimi i shoqërisë së thjeshtë mund të kryhet duke depozituar vetëm aplikimin e plotësuar me të gjitha të dhënat e detyrueshme, kopje të dokumenteve të identifikimit, dhe duke nënshkruar deklaratën e posaçme për njohjen, pranimin dhe zbatimin e dispozitave ligjore në fuqi, në lidhje me organizimin dhe funksionimin e shoqërisë së thjeshtë.

SHOQËRITË TREGTARE
Shoqëritë Tregtare, regjistrohen në Regjistrin Tregtar, duke depozituar:

• Aplikimin për regjistrim fillestar, të plotësuar me të gjitha të dhënat e detyrueshme sipas këtij ligji,
• Statutin dhe aktin e themelimit, në rast së janë hartuar si dy dokumente të veçanta,
• Aktet e emërimit të organeve të shoqërisë, nëse nuk përfshihen në aktet e mësipërme,
• Aktet e tjera të nevojshme për themelimin sipas legjislacionit në fuqi.

SHOQËRITË KOLEKTIVE, KOMANDITE DHE ATO ME PËRGJEGJËSI TË KUFIZUAR
Shoqëritë kolektive, komandite dhe ato me përgjegjësi të kufizuar, mund të regjistrohen, gjithashtu, duke depozituar vetëm:
• Aplikimin për regjistrim fillestar të plotësuar me të gjitha të dhënat e detyrueshme sipas këtij ligji, dokumentet e identifikimit të anëtarëve apo ortakëve,
• Dhe duke nënshkruar deklaratën e posaçme për njohjen, pranimin dhe zbatimin e dispozitave ligjore në fuqi në lidhje me organizimin dhe funksionimin e llojit të shoqërisë që regjistrohet.
Në këtë rast, aplikimi për regjistrim fillestar dhe deklarata e mësipërme, e nënshkruar sipas rastit nga ortakët, anëtarët ose nga personat e autorizuar të veprojnë në emër e për llogari të tyre, zëvendëson aktin e themelimit dhe statutin e shoqërisë.
DEGËT DHE ZYRAT E PËRFAQËSIMIT TË SHOQËRIVE TË HUAJA
Degët dhe Zyrat e Përfaqësimit të shoqërive të huaja, regjistrohen duke depozituar:
• Aplikimin për regjistrim fillestar, të plotësuar me të gjitha të dhënat e detyrueshme sipas këtij ligji, si dhe:
• Aktin e themelimit e statutin e shoqërisë se huaj, kur këto janë dy dokumente të veçantë, apo, në mungesë, aktin ekuivalent të krijimit sipas legjislacionit të huaj, si dhe tekstin e plotë të tyre me ndryshimet e më pasme;
• Dokumentacionin, që vërteton regjistrimin e shoqërisë së huaj në juridiksionin e huaj;
• Dokumentacionin, që vërteton gjendjen aktuale të shoqërisë së huaj, të lëshuar brenda një afati jo më shumë se 90 ditë nga data e aplikimit, me të dhënat e saj të regjistrimit dhe përfaqësimit, duke përfshirë edhe informacionin nëse është në proces likuidimi apo falimentimi;
• Bilancin e shoqërisë së huaj për vitin e fundit financiar, mbajtur sipas standardeve të kërkuara në shtetin e huaj, nëse shoqëria e huaj ka patur aktivitet për më shumë se një vit;
• Vendimin, ose aktet e tjera të organit kompetent të shoqërisë së huaj, sipas ligjit të juridiksionit të huaj për hapjen e degës ose zyrës së përfaqësimit. Aktet e kësaj pike zëvendësohen nga aplikimi për regjistrim në rastin kur personi që kërkon regjistrimin është njëkohësisht organi kompetent për të vepruar i vetëm në emër të shoqërisë së huaj.

UNIONET E KURSIM-KREDITIT

Shoqëritë dhe Unionet e kursim kredisë, si dhe shoqëritë e bashkëpunimit reciprok, regjistrohen duke depozituar në Regjistrin Tregtar:

• Aplikimin për regjistrim fillestar të plotësuar me të gjitha të dhënat e detyrueshme sipas këtij ligji,
• Statutin dhe aktin e themelimit, në rast se janë hartuar si dy dokumente të veçanta,
• Çdo dokument tjetër të kërkuar sipas legjislacionit në fuqi.

PERSONA JURIDIKË TË HUAJ
Në rastet e regjistrimit të personave juridik ose shoqërive të thjeshta me ortak, aksionar ose anëtar një person juridik të huaj, përveç dokumenteve të kërkuara, sipas llojit të subjektit, aplikimit për regjistrim fillestar i bashkëngjiten gjithashtu dokumentet e përcaktuara këtu më lart në lidhje me Degët dhe Zyrat e Përfaqësimit të shoqërive të huaja.

KUSHTET E APLIKIMIT

VENDI I REGJISTRIMIT
Regjistrimi i subjekteve në Regjistrin Tregtar kryhet nga Qendra Kombëtare e Regjistrimit (Sporteli i QKR-së funksionon dhe pranë Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë Tiranë në adresën: Rr. “Kavaja”; Nr. 6).
Regjistrimi fillestar në QKR do të thotë gjithashtu regjistrim i njëkohshëm në organet tatimore në nivel kombëtar dhe vendor, në sigurimet shoqërore dhe shëndetësore si dhe në Inspektoratin e Punës.
QKR ofron shërbimin ndaj publikut në mënyrë të drejtpërdrejtë me sportelet e saj në qendër, si dhe nëpërmjet sporteleve të shërbimit, si ai që funksionon në Dhomën e Tregtisë dhe Industrisë.
DETYRIMI PËR REGJISTRIM
Subjektet që detyrohen të regjistrohen në Regjistrin Tregtar janë:
• Personat Fizik, që ushtrojnë aktivitet ekonomik tregtar;
• Shoqëritë e Thjeshta, sipas dispozitave te Kodit Civil;
• Shoqëritë Tregtare;
• Degët dhe Zyrat e Përfaqësimit të Shoqërive të huaja;
• Shoqëritë dhe Unionet e Kursim Kreditit;
• Shoqëritë e Bashkëpunimit Reciprok;
• Çdo subjekt tjetër, për të cilin parashikohet detyrimi për regjistrim në bazë të legjislacionit shqiptar.

AFATI I REGJISTRIMIT
Subjektet duhet të aplikojnë për regjistrim fillestar brenda një afati 15 ditor, përveç kur parashikohet ndryshe nga ligje të posaçme.
Afati llogaritet:
1. Nga dita e nisjes së aktivitetit, për:
a. Personat fizik,
b. Shoqëritë e thjeshta
c. Degët apo zyrat e përfaqësimit të shoqërive të huaja;
2. Nga dita e themelimit, për:
a. Personat juridikë;

FORMA E DOKUMENTEVE SHOQËRUESE
Regjistrimi kryhet me dorëzimin e aplikimit përkatës, të cilit i bashkëngjiten dokumentet shoqëruese që provojnë të dhënat që regjistrohen;
Dokumentet shoqëruese duhet të dorëzohen në origjinal ose në kopje të njësuara me origjinalin dhe të jenë hartuar në formën e përcaktuar nga legjislacioni përkatës;
Dokumentet shoqëruese nuk duhet të përmbajnë korrigjime ose fshirje të pavërtetuara sipas dispozitave përkatëse ligjore, dhe përmbajtja e tyre duhet të duket qartë, të jetë e lexueshme dhe të lejojë marrjen e imazhit elektronik të dokumentit;
Dokumentet shoqëruese duhet të jenë në gjuhën shqipe. Së bashku me dokumentin shoqërues në shqip, aplikanti mund të depozitojë edhe përkthimin e vërtetuar në gjuhë të huaj. Aktet private dhe dokumentet zyrtare të juridiksioneve të huaja duhet të shoqërohen me përkthimin e vërtetuar në gjuhen shqipe dhe të legalizohen sipas ligjeve në fuqi dhe marrëveshjeve ndërkombëtare të ratifikuara nga Republika e Shqipërisë.
 
SHQYRTIMI DHE PRANIMI I APLIKIMIT
QKR asiston aplikantin në plotësimin e aplikimit dhe verifikon:
• Identitetin e nënshkruesit dhe faktin nëse është person i autorizuar për të bërë regjistrimin;
• Plotësimin e të gjitha të dhënave të detyrueshme të kërkuara, si dhe dokumentet shoqëruese;
• Paraqitjen në formën e kërkuar të dokumentacionit shoqërues, që vërteton të dhënat që regjistrohen;
• Faktin, nëse të dhënat e shprehura në formularin e regjistrimit nuk kundërshtojnë në mënyrë të dukshme të dhënat që përmbajnë dokumentet shoqëruese të formularit;
• Faktin, nëse dokumentacioni i paraqitur nuk përmban korrigjime a fshirje të pavërtetuara sipas dispozitave përkatëse, si dhe kur përmbajtja e tij nuk duket qartë, është e palexueshme apo pengon marrjen e imazhit elektronik;
• Nëse emri i zgjedhur mund të regjistrohet;
• Pagesën e tarifës përkatëse për regjistrim;
• Faktin nëse aplikanti ka shlyer sanksionet administrative;
QKR, pasi kryen verifikimet përkatëse dhe konstaton përmbushjen e kushteve për regjistrim, sipas këtij ligji, kryen regjistrimin në Regjistër dhe lëshon çertifikatën e regjistrimit brenda një afati prej 1 ditë nga data e pranimit të aplikimit.
Regjistrimi i subjekteve në Regjistrin Tregtar përbën, gjithashtu, regjistrimin e njëkohshëm të tyre pranë autoriteteve tatimore, në skemën e sigurimeve shoqërore e shëndetësore dhe pranë inspektoratit të punës.
 
APLIKANTI

PERSON FIZIK
Aplikimi për regjistrim fillestar dhe regjistrimet e tjera të personave fizik, bëhet nga vetë personi që regjistrohet, apo nga çdo person i autorizuar prej tij.

SHOQËRITË E THJESHTA
Aplikimi për regjistrimin fillestar të shoqërive të thjeshta bëhet nga të gjithë anëtarët, apo nga çdo person i autorizuar prej tyre. Aplikimi për regjistrimet e tjera bëhet nga personat përgjegjës për përfaqësimin e shoqërisë në marrëdhënie me të tretet ose çdo person i autorizuar prej tyre.

SHOQËRITË TREGTARE
Aplikimi për regjistrimin fillestar të shoqërive tregtare bëhet:
• Nga të gjithë ortakët e një shoqërie kolektive,
• Të gjithë ortakët e “pakufizuar” të një shoqërie komandite,
• Të gjithë administratorët e një shoqërie me përgjegjësi të kufizuar,
• Të gjithë anëtarët e drejtorisë të një shoqërie anonime,
• Nga çdo person i autorizuar nga personat e përmendur më sipër.
Aplikimi për regjistrimet e tjera bëhet nga personat përgjegjës për përfaqësimin e shoqërisë në marrëdhënie me të tretët ose çdo person i autorizuar prej tyre. Aplikimi për regjistrimin e veprimeve juridike që kanë lidhje me pjesëmarrjet, kuotat apo aksionet, mund të kryhen gjithashtu dhe nga anëtari, ortaku apo aksionari, të cilit i përkasin.

DEGËT DHE ZYRAT E PËRFAQËSIMIT TË SHOQËRIVE TË HUAJA
Aplikimi për regjistrimin fillestar dhe regjistrimet e tjera të degëve dhe zyrave të përfaqësimit të shoqërive të huaja bëhet nga përfaqësuesi ligjor i degës apo zyrës së përfaqësimit, nga përfaqësuesit ligjorë të shoqërisë së huaj, apo nga çdo person i autorizuar nga njeri prej personave të përmendur më sipër.

UNIONET E KURSIM-KREDITIT
Aplikimi për regjistrimin fillestar dhe regjistrimet e tjera të shoqërive dhe unioneve kursim-kredi bëhet nga kryetari i bordit drejtues apo nga çdo person i autorizuar prej tij.

SHOQERITЁ E NDIHMЁS DHE BASHKЁPUNIMIT RECIPROK
Aplikimi për regjistrimin fillestar dhe regjistrimet e tjera të shoqërive të ndihmës e bashkëpunimit reciprok bëhet nga kryetari i këshillit administrativ ose nga çdo person i autorizuar prej tij;
SUBJEKTET E TJERA
Për subjektet e tjera, që regjistrohen në Regjistrin Tregtar sipas ligjeve të veçanta, aplikimi behet nga përfaqësuesit ligjorë, sipas përcaktimit të ligjeve përkatëse ose nga çdo person i autorizuar prej tyre.

LIGJI  PER MBROJTJEN E KONKURRENCES

Nr.9121, date 28.7.2003

PËR MBROJTJEN E KONKURRENCES

Në mbështetje te neneve 11 pika 1, 78 dhe 83 pika 1 te Kushtetutës, me propozimin e Këshillit te Ministrave.
KUVENDI
I REPUBLIKËS SË SHQIPËRISË
VENDOSI:

KREU I
DISPOZITA TË PËRGJITHSHME
Neni 1
Qëllimi i ligjit
Qëllimi i këtij ligji është mbrojtja e konkurrencës se lire dhe efektive ne treg, duke përcaktuar rregullat e sjelljes se ndërmarrjeve, si dhe institucionet përgjegjëse për mbrojtjen e konkurrencës dhe përgjegjësitë e tyre.
Per ligjin e plote klikoni linkun e meposhtem
Ligji per Mbrojtjen e Konkurrences

Prokurimi Publik

Linku per prolurimin publik
http://www.app.gov.al/

Sistemi tatimor i Republikės sė Shqipėrisė - Taksat

Sistemi tatimor i Republikës së Shqipërisë

Sistemi tatimor i Republikës së Shqipërisë përbëhet nga një paketë ligjesh tatimore, nga marrëveshjet tatimore me vendet e tjera, nga udhëzimet, rregulloret, metodat për vendosjen, ndryshimin dhe heqjen e tatimeve dhe taksave, nga kushtet për të siguruar pagimin e tyre, si dhe format e metodat e kontrollit të tatimeve dhe detyrimin mbi përgjegjësinë për shkeljen e legjislacionit tatimor.
Tatimi është një pagesë në Buxhetin e Shtetit, i cili përfshin edhe masat administrative, si dhe interesat për pagesë të vonuar, të përcaktuara në ligj.
Taksa është një kontribut i kërkuar për t’u paguar nga çdo person, i cili drejtpërdrejt përfiton një shërbim publik.

Legjislacioni tatimor përbëhet nga:
1. Marrëveshjet ndërkombëtare, të ratifikuara nga Kuvendi
2. Ligjet tatimore
3. Aktet nënligjore, të miratuara në mbështetje të ligjeve tatimore
Tatimet dhe taksat janë kombëtare ose vendore.

Në tatimet dhe taksat kombëtare përfshihen:
1. Tatimi mbi Vlerën e Shtuar
2. Tatimi mbi të Ardhurat;
3. Akciza
4. Tatimi për lojërat e fatit, kazinotë dhe hipodromet
5. Taksat Kombëtare
6. Tatime të tjera, të cilat janë përcaktuar të tilla me ligj të veçantë.

Tatimet dhe taksat vendore përcaktohen në ligjin për sistemin e taksave vendore.

Kontributet e sigurimeve shoqërore dhe shëndetësore përcaktohen në ligjin për sigurimet shoqërore dhe shëndetësore.
Detyrimet tatimore llogariten në formë monetare dhe paguhen në lekë.

TAKSAT KOMBËTARE
Ligji Nr.9975, datë 28.07.2008 ”Për Taksat Ndërkombëtare” përcakton nivelin e taksave, procedurat e llogaritjes, arkëtimit dhe transferimit në Buxhetin e Shtetit si dhe detyrimet që kanë agjentët e taksave kombëtare.


Taksat Kombëtare që zbatohen në Republikën e Shqipërisë janë:
1.    Taksat Portuale.
2.    Taksa Vjetore e Qarkullimit Rrugor të Mjeteve.
3.    Taksa e Mjedisit, që përbëhet nga:
a.    Taksa e importimit të automjeteve të përdorura;
b.    Taksa e karbonit për benzinën, benzolin dhe gazoilin;
c.    Taksa për ambalazhet plastike të lëngjeve (bidonë, shishe plastike e kuti të plastifikuara, të të gjitha formave dhe përmasave), të mbushura, të prodhuara në vend dhe të importuara, për produktet si ujë, pije freskuese, lëngje frutash e perimesh, qumësht dhe nënproduktet e tij, vajra ushqimore, vajra lubrifikante dhe detergjent.
4.    Taksa e Rentës Minerare.
5.    Taksa e Akteve dhe Pullës.
6.    Taksa për ushtrim veprimtarie në fushën e lojërave të fatit për baste sportive, baste për gara në pistë, për kazino, për kazino elektronike, për lotari kombëtare, për bingo tradicionale dhe për bingo televizive.
7.    Taksa e ushtrimit të veprimtarisë së peshkimit.

Për t'u informuar mbi ndryshimet e fundit që ka pësuar ligji, ju lutemi te shkarkoni materialin e mëposhtëm:

Taksa Vendore
Sipas Ligjit nr.9632, datë 30.10.2006 “Për sistemin e taksave vendore”, në taksat vendore përfshihen:
1. Taksa vendore mbi biznesin e vogël.
2. Taksa mbi pasurinë e paluajtshme, në të cilën përfshihen taksa mbi ndërtesat dhe taksa mbi tokën bujqësore.
3. Taksa e fjetjes në hotel.
4. Taksa e ndikimit në infrastrukturë nga ndërtimet e reja.
5. Taksa mbi kalimin e të drejtës së pronësisë për pasuritë e paluajtshme.
6. Taksa e regjistrimit të përvitshëm të mjeteve.
7. Taksa për zënien e hapësirave publike.
8. Taksa e tabelës.
9. Taksa të përkohshme.

Taksa Vendore mbi Biznesin e Vogël
Çdo subjekt, i cili kryen një biznes, me anë të të cilit realizohet, gjatë vitit fiskal, një e ardhur bruto vjetore (qarkullim) më e vogël ose e barabartë me 8.000.000 (tetë milionë) lekë, i nënshtrohet detyrimit të pagesës së taksës vendore mbi biznesin e vogël.
E ardhura nga taksa vendore mbi biznesin e vogël i takon asaj njësie të qeverisjes vendore, në territorin e juridiksionit të së cilës gjendet vendndodhja e biznesit.
Niveli tregues i taksës ndryshon për çdo kategori biznesi, në varësi të qarkullimit vjetor, të ndarë sipas intervaleve prej 1 milion lekësh, duke filluar nga vlera minimale prej 2 milionë lekësh.
Taksa e biznesit të vogël paguhet në katër këste të barabarta. Kësti i parë paguhet brenda datës 20 Prill. Kësti i dytë jo më vonë se data 20 Korrik, kësti i tretë jo më vonë se data 20 Tetor dhe kësti i fundit jo më vonë se data 20 Janar e vitit të ardhshëm fiskal.
Tatimet
. Tatimi mbi Vlerën e Shtuar (TVSH)
Aktivitetet për të cilat paguhet TVSH
Tatimi mbi vlerën e shtuar (TVSH) paguhet:
1. Për të gjitha furnizimet e tatueshme të mallrave dhe shërbimeve të kryera kundrejt pagesës prej një personi të tatueshëm, si pjesë e veprimtarisë së tij ekonomike në territorin e Republikës së Shqipërisë.
2. Për të gjitha importet e mallrave në territorin e Republikës së Shqipërisë.
Subjektet e tatueshme me TVSH

Çdo person fizik apo juridik që zhvillon veprimtari ekonomike, me xhiro vjetore që tejkalon apo parashikohet të tejkalojë 8 milionë lekë për një vit kalendarik, detyrohet të kërkojë të regjistrohet në sistemin e TVSH.
Janë të detyruar të regjistrohen gjithashtu edhe çdo subjekt tjetër, si: individët, organet e pushtetit qendror e lokal, organizatat shoqërore, politike, ndërkombëtare, misionet diplomatike, etj. që kryejnë aktivitete import-eksporti, pavarësisht nga xhiroja vjetore.
Për çdo subjekt, që merret me import-eksporte, veprimet doganore kryhen vetëm pasi ai të ketë paraqitur origjinalin ose kopjen e noterizuar të Certifikatës që përmban Numrin e Identifikimit për Personin e Tatueshëm (NIPT).
Mund të bëjnë veprime doganore, pa qenë të detyruar të regjistrohen, vetëm individët për mallrat e përdorimit personal.
Subjektet e përjashtuara nga TVSH-ja
Janë të përjashtuara nga pagesa e TVSH-së:
* Furnizimi i tokës dhe truallit ose dhënia me qira e tyre, përveç rasteve të shfrytëzimit për parking ose magazinim të mjeteve të transportit dhe të mjeteve të tjera lëvizëse.
* Furnizimi i ndërtesave, përveç procesit të ndërtimit.
* Dhënia me qira nga organet e pushtetit qendror ose vendor të ndërtesave që janë pronë publike.
* Furnizime të tatueshme janë gjithashtu dhe shërbimet financiare si dhënia, negocim dhe marrje huash, kreditë, garantim kredish dhe çdo sigurim për paratë, duke përfshirë edhe administrimin e huave, kredive, transaksionet në lidhje me llogaritë bankare, pagesat, transferimet, borxhet, çeqet etj.
* Furnizimi i shërbimeve arsimore nga institucionet arsimore publike dhe private.
* Furnizimi i shërbimeve që kryhen nga kontraktorët e nënkontraktorët e tyre, të vërtetuar si të tillë nga Agjencia Kombëtare e Burimeve Natyrore, lidhur me realizimin e fazave të kërkimit dhe të zhvillimit të operacioneve në hidrokarbure.
* Furnizimi i barnave, i pajisjeve mjekësore dhe i ambalazheve e materialeve që përdoren për prodhimin dhe konfeksionimin e barnave.
* Përveç shitësve me shumicë, personat e tatueshëm që realizojnë një qarkullim më të vogël se 8 milion lekë për çdo vit kalendarik, nuk janë të detyruar të regjistrohen për TVSH-në. Personat e tatueshëm që kryejnë importe ose eksporte, marrin NIPT për këto qëllime, por brenda vitit deklarojnë dhe paguajnë taksën vendore mbi biznesin e vogël dhe tatimin e thjeshtuar mbi fitimin.
Masa e TVSH: Format dhe Afatet e Pagesës
Tatimi mbi vlerën e Shtuar në Republikën e Shqipërisë zbatohet në masën 20 për qind.
Deklarata e TVSH mujore plotësohet në dy kopje dhe paraqitet nga personi i tatueshëm në bankë.
Afati i deklarimit dhe i pagesës së çdo muaji bëhet brenda 14 ditëve pas përfundimit të periudhës tatimore të paraqitur në deklaratë


2. Tatimi mbi të ardhurat
Tatimi mbi të ardhurat personale aplikohet ndaj çdo të ardhure të çfarëdolloj forme, nga çdo burim, e realizuar nga çdo individ objekt tatimi në bazë të ligjit, me përjashtim të të ardhurave që shprehimisht përjashtohen nga ligji.
Tatimi mbi të Ardhurat Personale
Tatimi mbi të ardhurat personale llogaritet mbi të ardhurat e individëve.
Për qëllime të tatimit mbi të ardhurat personale, merren si të ardhura të tatueshme:
* Pagat dhe shpërblimet e tjera, në lidhje me marrëdhëniet aktuale të punës.
* Të ardhurat që rrjedhin nga fitimi i ortakut apo i aksionerit në shoqërinë tregtare.
* Të ardhurat nga interesat bankare apo ato të përfituara nga letrat me vlerë.
* Të ardhurat që rrjedhin nga e drejta e autorit dhe pronësia intelektuale.
* Të ardhurat nga enfiteoza, huaja dhe qiratë, me përjashtim të rasteve, kur të ardhurat janë realizuar nga zhvillimi i një veprimtarie tregtare, në kuptim të legjislacionit tregtar.
* Të ardhurat nga kalimi i së drejtës së pronësisë mbi pasuritë e paluajtshme.
* Të ardhurat e individëve nga lojërat e fati dhe kazinotë.
* Të ardhurat e realizuara nga diferenca ndërmjet çmimit të shitjes dhe çmimit te blerjes së kuotave ose aksioneve, që një ortak ose aksioner zotëron dhe ia shet një personi tjetër.
•    Të ardhurat e tatueshme, të realizuara gjatë periudhës tatimore në ato subjekte të taksës vendore mbi biznesin e vogël, e kanë një qarkullim më të madh se 2 milion leke në vit, të cilat llogariten si diference e të ardhurave, gjithsei me shpenzimet e njohura, të specifikuara në nenin 12/2 të ligjit 8438.

Tatimi mbi të ardhurat personale, ndryshon sipas niveleve të pagave (tabela e mëposhtme), ato tatohen sipas tarifave të përshkruara në tabelë.
Tatimi mbi të ardhurat personale nga pagat duhet të derdhet në organin tatimor përkatës jo më vonë se data 20 e muajit pasardhës të kryerjes së pagesës.
 


TABELA PËR TATIMIN MBI TË ARDHURAT PERSONALE NGA PUNËSIMI

E Ardhura Mujore e Tatueshme

TATIMI

   Mbi

Deri në

 

LEK

0,00

           10.000

+10.000

30.000

+10% të shumës mbi 10.000

+30.000

Më tepër

+10% të shumës mbi 0,00

Dividentët, të ardhurat që rrjedhin si fitim i ortakut, qoftë ky ortak i vetëm, interesat nga huatë, depozitat ose kontrata të ngjashme, të ardhurat nga e drejta e autorit ose pronësia intelektuale, si dhe të gjitha shpërblimet apo të ardhurat e tjera tatohen me 10%.
Tarifat e tatimit për të ardhurat personale që rrjedhin nga kalimi i të drejtës së pronësisë mbi pasuritë e patundshme (tokë, ndërtesa, etj.) jepen në tabelën më poshtë:


TABELA PËR TATIMIN MBI TË ARDHURAT PERSONALE NGA KALIMI I TË DREJTËS SË PRONËSISË MBI PASURITË E PATUNDSHME

 

Çmimi i Shitjes

TATIMI

Mbi

Deri në

 

LEK

0,00

2.000.000

0.5% e çmimit të shitjes

+2.000.000

4.000.000

1% e çmimit të shitjes

+4.000.000

6.000.000

2% e çmimit të shitjes

+6.000.000

Pa kufizim

3% e çmimit të shitjes


 
3. Tatimi mbi fitimin
Tatimit mbi fitimin i nënshtrohen këta persona:
* Personat juridikë dhe ortakëritë që janë regjistruar për TVSH-në.
* Çdo person tjetër, pavarësisht nga forma juridike e regjistrimit apo e njohjes së tij, kur ky është subjekt i tatimit mbi vlerën e shtuar.
Përjashtohen nga tatimi mbi fitimin:
* Organet e qeverisjes qendrore dhe vendore
* Banka e Shqipërisë
* Personat juridikë, që ushtrojnë vetëm veprimtari të karakterit fetar, humanitar, bamirës, shkencor apo edukativ, pasuria apo fitimi i të cilëve nuk përdoret për përfitimin e organizuesve apo anëtarëve të tyre.
* Organizatat e punës apo dhomat e tregtisë, industrisë ose bujqësisë, pasuria apo fitimi i të cilave nuk përdoret për përfitimin e një individi apo të një anëtari të tyre.
* Organizatat ndërkombëtare, agjencitë e bashkëpunimit teknik dhe përfaqësitë e tyre, përjashtimi nga tatimet i të cilave parashikohet nga marrëveshje të veçanta.
* Personat e parashikuar në marrëveshjet ndërkombëtare të ratifikuara nga Kuvendi.
* Fondacionet ose institucionet financiare jo bankare të krijuara ose të transferuara me Vendim të Këshillit të Ministrave, që kanë për qëllim mbështetjen e politikave zhvilluese të qeverisë nëpërmjet dhënies së kredive.
* Shtëpitë filmike të prodhimit kinematografik, të liçensuara dhe të subvencionuara nga Qendra Kombëtare e Kinematografisë.
Shkalla tatimore e tatimit mbi fitimin është 10 %. Pagesa e këtij tatimi bëhet nga data 1 deri në datën 15 të çdo muaji, për muajin në vazhdim. 
4. Tatimi i mbajtur në burimin e të ardhurave
Të gjithë personat rezidentë në Republikën e Shqipërisë, organet e qeverisjes qendrore e vendore, organizatat jo-fitimprurëse dhe çdo subjekt tjetër, i njohur nga legjislacioni në fuqi, janë të detyruar të mbajnë tatimin në burim në masën 10 për qind nga shuma bruto e pagesave të mëposhtme, që lindin nga një burim në Republikën e Shqipërisë:
* Dividendët.
* Ndarjet e fitimit.
* Interesat.
* Pagesat për të drejtat e autorit dhe për pronësinë intelektuale.
* Pagesat për shërbimet teknike, shërbimet e menaxhimit, shërbimet financiare dhe ato të sigurimit.
* Pagesat për menaxhimin dhe pjesëmarrjen në këshillat drejtues.
* Pagesat për ndërtimin, instalimin, montimin ose për punë mbikëqyrëse që lidhen me to.
* Pagesat për qiratë.
* Pagesat për shfaqjet e aktorëve, të muzikantëve ose sportistëve, përfshirë pagesa të tilla që u bëhen personave, të cilët punësojnë artistë ose sportistë apo ndërmjetësojnë për shfaqjet e tyre.
5. Tatimi i Akcizës
Akciza është tatimi i vendosur mbi këto kategori mallrash:
* Kafe
* Lëngje frutash, ujë dhe pije freskuese
* Birrë, verë, alkool dhe pije alkoolike
* Duhani dhe nënproduktet e tij
* Nënproduktet e naftës
* Artikujt kozmetikë, parfumeri dhe tualeti
Persona të tatueshëm janë të gjithë personat që zotërojnë mallra akcize dhe që janë të detyruar ta paguajnë atë. Akciza për mallrat, që i nënshtrohen akcizës, paguhet në çastin e importimit ose të prodhimit të mallrave të akcizës në territorin e Republikës së Shqipërisë.
Çdo person që prodhon mallra ne territorin e Republikës se Shqipërisë, ose importon ngarkesa tregtare mallrash, subjekt akcize, për përpunim të miratuar në një magazinë tatimore të miratuar, detyrohet të pajiset me autorizimin e organeve tatimore. Shkalla tatimore varion sipas mallrave dhe kategorive të tyre.

Për t'u informuar mbi ndryshimet e fundit që ka pësuar ligji, ju lutemi të shkarkoni materialin e mëposhtëm:
Deklarimi elektronik i taksave
Deklarimi elektronik i taksave është plotësimi i deklaratave tatimore nëpërmjet internetit. Tatimpaguesit e regjistruar pranë degës së tatimpaguesve të mëdhenj dhe tatimpaguesit e regjistruar pranë degës së Tatimeve Tiranë (pa përfshirë biznesin e vogël) mund të deklarojnë dhe paguajnë në mënyrë elektronike:
* Tatimin mbi Vlerën e Shtuar (TVSH),
* Tatimin mbi të Ardhurat nga Punësimi (TAP),
* Kontributet e Sigurimeve Shoqërore dhe Tatim Fitimin.
Deklarimi elektronik i detyrimeve tatimore është i lehtë. Për të përdorur sistemin e deklarimit elektronik përmes faqes se internetit të Drejtorisë së Përgjithshme të Tatimeve, www.tatime.gov.al, duhet thjesht një kompjuter, lidhje me internetin, si dhe fjalëkalimi individual për të hyrë në sistem.
Tatimpaguesve u krijohet mundësia qe të bëjnë pagesën elektronike nëpërmjet sistemit “e-banking” të ofruar aktualisht nga tre banka në Shqipëri.
Një shërbim tjetër elektronik që ofrohet nga sistemi i DPT-së është dhe shkarkimi dhe printimi i deklaratave tatimore nga faqja zyrtare e internetit, pa qenë e nevojshme që tatimpaguesit të paraqiten në zyrën tatimore përkatëse.

Privatizmi

Procesi i privatizimeve pas 18 vjetësh është drejt përfundimit, bashkë me të dhe mundësitë e fundit që ofrohen në sektorë strategjik si: energjetika, shoqëri sigurimesh, naftë, gaz dhe telekomunikacion.
Strategjia e privatizimit në lidhje me sektorët e rëndësishëm të tregtisë kërkon të tërheqë firma të huaja të suksesshme si investitorë strategjik në këta sektor.
“Gjatë vitit 2008 nga privatizimi i aseteve u realizua një e ardhur prej 906,060,000 lekë.”
Mundësitë që ofrohen në sektorin e privatizimeve në Shqipëri janë:
61 % e aksioneve të Kompanisë së Sigurimeve INSIG.
15 % e aksioneve shtetërore të operatorit telefonik, AMC.
Privatizimi i sistemit të shpërndarjes të Servcom (Kompani shtetërore e përpunimit të Naftës).
Privatizimi i Fabrikës Mekanike e Naftës në Kuçovë.
Sistemi i furnizimt me ujë në Berat dhe Kuçovë.
Privatizime të suksesshme të realizuara vitet e fundit:
Në Mars 1997, Seament përfitoi 70 % të aksioneve shtetërore të Fabrikës të Çimentos në Elbasan bashkë me 70 % të gurores.
Në vitin 2000 u privatizua operatori i telefonisë së lëvizshme (AMC).
Në vitin 2000, Banka Kombëtare Tregtare (BKT) u privatizua nga një partneritet i investitorëve të huaj i cili përfshinte Kentbank (Turqi), Korporatën Ndërkombëtare të Financës (Banka Botërore) dhe Bankën Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH).
Në Shkurt 2001, u dha një liçense e dytë GSM tek një partneritet i huaj i përbërë nga Vodafone (Angli) dhe Panaton (Greqi).
Në 2003, Banka e Kursimeve e Shqipërisë u privatizua nga banka e mirënjohur Austriake, Raiffeisen Bank.
Në Maj 2008, ARMO u privatizua nga Refinery Associate e Teksasit, Anica Enterprises dhe Mercuria Energy Group.
Në Shtator 2008, 75 % e aksioneve shtetërore të Operatorit të Sistemit të Shpërndarjes (OSSH) iu shitën CEZ.

Mediat Shqiptare

Albanian Media Institute
Rr. Gjin Bue Shpata, No.8
Tirana, Albania
phone/fax: ++ 355 4 229800
+ 355 4 267083
+ 355 4 267084
e-mail: info@institutemedia.org
 
Mediet Online në Shqipëri

Albania - Broadcast News Media
National            +2 Radio
National            Shijak TV
National            Top Channel
National            TV Klan
National            Vizion Plus
Foreign             BBC
Foreign             Deutsche Welle
Foreign             Radio Europa
Foreign             Radio Slobodna
Foreign             RFI
Foreign             VOA    

Albania - Internet News Media
National            AE News
National            Albania Sport
National            Albania Today
National            Albeu
National            Balkan Web
National            Lajme
Foreign             24 Ore
Foreign             Albanews
Foreign             Albania News
Foreign             EIN News
Foreign             Index Mundi
Foreign             Inside Albania
Foreign             Moreover
Foreign             One World
Foreign             Topix

Albania - Magazine News Media
National            Monitor
National            Shqip
National            Spekter

Albania - Newspaper News Media
National            Gazeta Shqiptare
National            Korrieri
National            Shekulli

Albania - Press Agency News Media
National            ATA
National            ATA
National            ATA

Albania Newspapers and News Media – Local
Shkoder            Veriu Observer
Tiranë               ABC
Tiranë               Albania
Tiranë               Albanian Daily
Tiranë               Balli i Kombit
Tiranë               Biznesi
Tiranë               Gazeta 55
Tiranë               Gazeta Ballkan
Tiranë               Gazeta Shqiptare
Tiranë               Gazeta Start
Tiranë               Iliria Post
Tiranë               Integrimi
Tiranë               Koha Jone
Tiranë               Korrieri
Tiranë               Metropol
Tiranë               Panorama
Tiranë               Rilindja
Tiranë               Shekulli
Tiranë               Shqip
Tiranë               Sot
Tiranë               Sot
Tiranë               Sporti Shqiptar
Tiranë               Tema
Tiranë               Tirana Observer
Tiranë               Tirana Times
Tiranë               Zeri i Popullit

Copyright OEDSH