Mali i Zi

Informata te pergjitheshme per Malin e Zi
Informata dhe Statistika per Malin e Zi
Regjistrimi i biznesit nė Malin e Zi
Marrėveshje e tregtisė sė lirė
Tatimet dhe Dogana
Turizmi
ULQINI pas kongresit te Berlinit

Informata te pergjitheshme per Malin e Zi

 Vendndodhja: Ndodhet në pjesën jugore të Evropës. Mali i Zi shtrihet në pjesën jug-perëndimore të Serbisë, në veri të Shqipërisë dhe ka dalje në detin Adriatik. Fqinjët: Serbia, Shqipëria, Kosova, Bosnje-Hercegovina, Kroacia, dhe Italia që ndanë  Deti Adriatik.

 Sipërfaqja e tokës: 13.812 sq km

 Kryeqyteti: Podgorica ka një popullsi rreth 170.000 banorë , Zyra e Presidentit është Cetinje.

 Popullsia: Regjistrimi 2003: 620.000. Përbërja etnike: 43% malazezë, 32% serbë, 13% boshnjakë etnike Muslimanët, 7% shqiptarë, 1% kroatët, 3% romë.

 Gjuha: Serbe, malazeze (të shkruara në latinisht dhe cirilik). Shumica shqiptare është e banuar në zonat e  (qyteteve  Ulqin dhe Tuz) dhe si gjuhe zyrtare që mësohet dhe në shkolla është gjuha shqipe. Studentët tani mund të zgjedhin midis serbe, malazeze dhe shqiptare.

 Religjion: 75% të Serbë, 3,5% katolikë romanë, 15% myslimanë, nuk ka të dhëna të mbetura (kryesisht përkatësia fetare).

 Dita Kombëtare: 13 Korrik

 Forma e qeverisë: Republikë

 Kreu i shtetit: Presidenti Filip Vujanoviç (DPS), mori detyrën 2003/5/22

 Kryeministri: Milo Gjukanoviç, mori detyrën janar 2008.

 Ministri i jashtëm: Milan Roçen (DPS), mori detyrën: 2006/11/10.

 Parlamenti: 80 deputetë, zgjedhja e fundit: 2009/03/27

 Qeveria dhe Opozita: Qeveria: koalicioni i DPS (Partisë Demokratike të Socialistëve), SDP (Partia Social Demokratike) dhe boshnjake Partia, ka 49 nga 81 deputetëve të ulur. Koalicionin Qeveria 47, SNP 15, Nova 8, PzP 5, 4 vende për partitë e pakicave shqiptare në Shuma Opozita: SNP (Partia Popullore Socialiste, i kryesuar nga Srdjan Milic)) 15 vende, Grupi Komuniteti "Nova" (drejtohet nga Andrija Mandiq), dikur Lista Serbe tetë vende, Lëvizja për Ndryshime (Presidenti: Nebojsa Medojevic) 5 vende; pakicës partive shqiptare një total prej 4 vende.
 

 Njësitë administrative: Mali i Zi ka një sistem administrativ të përbërë nga 21 njësi territoriale të quajtura komuna (mal. opština) dhe dy bashkësi kadastrash si njësi të kryeqytetit

 Televizionet Kryesore: RTCG 1, RTCG 2 (shtetërore) NE,-NTV Antena, ATLAS, PINK, ELMAG (të gjitha private) Radio: RTCG (shtetërore) dhe shumë kanale private dhe kanale lokale gazetat (të gjitha në Podgoricë): Vijesti :-Qeveria e përditshme gazeta pro kritike e Pobjeda DAN qeverisë: pro-serbe, anti-qeveritare në gazetë javore: MONITOR kritike ndaj qeverisë,

 Produktit të Brendshëm Bruto (PBB në €):  2,5 Mrd (2007), 3,3 Mrd (2008)

Mali i Zi gjendet në Evropën Juglindore në Detin Adriatik në kufi me Kroacinë jugore. Të fshehura brenda një prej peizazheve më të shumëllojshëm në botë qëndrojnë qytete të lashta të mbrojtura nga UNESCO, kanione të krijuara nga akullnajat, fjordet, pyje të lashta dhe parqe kombëtare. Thesari i bukurisë natyrore të Malit të Zi mund të krahasohet vetëm me kulturën e tij të pasur, histori krenare dhe mikpritje të ngrohtë të njerëzve të vet. 

Një vend i ngjashëm me madhësinë e Uellsit, me një popullsi prej 680,000 njerëzve, vendi ka marrë emrin nga pyjet e errëta malore që mbulojnë vendin. Diku rreth 60% e vendin është në lartësi prej 1,000 metrave, me pikën më të lartë që arrin 2,522 metra. Malet kanë ofruar një kala natyrore që ka ndihmuar Malin e Zi të mbajë pavarësinë si një principatë de fakto e pavarur në mesjetë deri sa pavarësia e tij është pranuar nga Perandoria Osmani në vitin 1878. pas pasojave të tmerrshme të Luftës së I-rë Botërore, Mali i Zi që nga viti 1918 u bë pjesë e mishërimeve të ndryshme të Jugosllavisë.

Bazuar në rezultatet e referendumit të mbajtur me 21 maj 2006, Mali i Zi shpalli pavarësinë me 3 qershor 2006 dhe ende për momentin është vendi më i ri i njohur plotësisht si i pavarur në botë. Që nga pavarësia qeveria është rizgjedhur për mandatin e pestë me radhë në vitin 2009 duke vazhduar me planin e dyfishtë të stimulimit të rritjes së turizmit dhe rritjes së atraktivitetit si kandidat për BE.

Mali i Zi është pranuar në OSBE (qershor 2006), është bërë shteti anëtar i 192-të i Kombeve të Bashkuara (qershor 2006), është pranuar në programi e Partneritetit për Paqe të NATO-së (dhjetor 2006), Fondin Monetar Ndërkombëtar dhe Bankën Botërore (janar 2007), shteti anëtar i 47-të i Këshillit të Evropës (maj 2007) dhe CEFTA (korrik 2007). Vendi përdorë euron si valutë zyrtare (janar 2002) dhe e pret statusin e vendit kandidat për BE në vitin 2010. Përveç kësaj, Mali i Zi është anëtar themelues i Unionin për Mediteran që është themeluar në vitin 2008.

Përkundër faktit që është vend i vogël, Mali i Zi ka potencial të konsiderueshëm ekonomik, posaçërisht në turizëm.

Me klimën e vet mediterane 117 plazhet e bregdetit malazez gëzojnë tetë muaj me diell dhe temperatura që tejkalojnë 30°C duke ngrohur ujërat e Adriatikut në mbi 25°C, përderisa dimri sjell borë të shumtë dhe mundësi të shkëlqyer për skijim dhe snoubord në rajonet malore që janë vetëm 2 orë larg bregdetit.

Mali i Zi gjithashtu është vendosur në top tri destinacionet në botë nga Këshilli Botëror i Turizmit dhe Udhëzimeve për rritjen e pritur në këtë sektor për dekadën e ardhshme – shifra më e lartë në Evropë dhe priten kërkesa të larta në Mal të Zi për dhoma – që sinjalizon potencial për një rritje të madhe në çmimet e pronës në Mal të Zi.

Informata dhe Statistika per Malin e Zi

Himni kombëtar i Malit të Zi: Oj, svijetla majska zoro "O, agim i ndritshëm i majit "
Kryeqyteti (dhe qyteti më i madh): Podgorica 42°47′N, 19°28′E
Kryeqyteti historik: Cetinje 42°23’N 18°55’E
Gjuhët zyrtare: gjuha malazeze, gjuha serbe, gjuha boshnjake, gjuha shqipe dhe gjuha kroate
Banorët: Malazez
Religjioni: Ortodoks (74.24%), Mysliman (17.74%), Katolik (3.54%)
Qeveria e Malit zë Zi: Republikë gjysmë presidenciale

 • Presidenti: Filip Vujanović
 • Kryeministri: Milo Đukanović
 • Kryetar i kuvendit: Ranko Krivokapić

Themelet e Malit të Zi

 • 1042 Pavarësia e Dukles (paraardhës të malazezëve) nga Perandoria Bizantine
 • 1077 Dukla njihet si mbretëri nga Papa
 • 1186 Zeta (ish Dukla) aneksohet nga Perandoria Serbe
 • 1356 Pavarësia e Zetës (më vonë e quajtur Mali i Zi) nga Perandoria Serbe
 • 1484 Themelimi i Cetinje
 • 1499 Aneksimi nga Perandoria Osmane
 • 1878 Njohja e pavarësisë
 • 1918 Unifikimi me Mbretërinë e Serbisë
 • 2006 Pavarësia nga Serbia dhe Mali i Zi

Sipërfaqja e Malit të Zi

 • Gjithsej: 13,812 km² (160-ta)
 • Ujë (%): 1.5

Popullsia e Malit të Zi

 • Vlerësim: 678,177 (2008)
 • Regjistrimi: 620,145 (2003)
 • Dendësia: 50 km²
 • Jeta mesatare: 73
 • Shkrim-lexim (%): 97%
 • HDI: 0.822 (lartë) (64-ta) (2006)

Ekonomia e Malit të Zi 2008

 • Valuta: Euro (EUR)
 • Viti fiskal: viti kalendarik
 • BPV (PPP): $6,944 miliardë (2008) (145-ta)
 • Për kokë banori: $11,111 (2008) (72-ta)
 • BPV (nominal): $4,822 miliardë (2008) (141-ta)
 • Për kokë banori: $7,817 (2008) (56-ta)
 • Rritja e BPV: 7,5% (2008)
 • Industritë kryesore: çelik, alumin, procesim bujqësor, mallra konsumuese, turizmi
 • Eksportet: €599.02 milion (2007 shënimet nga CBCG)
 • Partnerët kryesor të eksportit: Serbia 28.3, Italia 27.4%, Greqia 12.3%, Hungaria 11.6% (2006)
 • Importet: €2,134.38 milion (2007 shënimet nga CBCG)
 • Partnerët kryesor të importit: Serbia 29.9%, Gjermania 10.0%, Italia 9.8%, Kroacia 3.9% (2006)
 • Borxhi publik: €737.2 milion (2007 shënimet nga CBCG)
 • Fuqia punëtore (2004) vlerësim: 259,100
 • Fuqia punëtore sipas profesionit: Shërbime (68%), Industri (30%), Bujqësi (2%) (2004 vlerësim)
 • Papunësia 11.17% (dhjetor 2009)

Vozitet në: anën e djathtë
Zona kohore e Malit të Zi: CET (UTC+1)

 • Në verë (DST): CEST (UTC+2)

Internet TLD i Malit të Zi: .me
Kodi telefonik i Malit të Zi: +382
ISO Alpha-2 kodi: ME
Alpha-3 kodi: MNE

Regjistrimi i biznesit

Regjistri Qendror i Gjykatës Ekonomike është përgjegjës për regjistrimin e bizneseve. Ka një bazë elektronike të të dhënave për entitetet e regjistruara të bizneseve, kontratave për lizing financiar dhe pengje.
Ligji malazez lejon themelimin e gjashtë llojeve të kompanive, më të zakontat janë: Ndërmarrësi, Shoqëri me Përgjegjësi të Kufizuar (d.o.o.), Shoqëri Aksionare (a.d.), Partneritet të Përgjithshëm (o.d.), Partneritet të Kufizuar (k.d), dhe si Pjesë e Kompanive të Huaja.
Për të regjistruar kompaninë në Gjykatën Ekonomike, ndërmarrësi duhet të prezantoj:

 • Letërnjoftimin;
 • Formularin e mbushur të regjistrimit;
 • Kërkesën për kapital minimal – kërkesa për pa kapital minimal;
 • Tarifën e regjistrimit prej €10.

Shoqëria me përgjegjësi të kufizuar (d.o.o.)

 • Kërkesa për kapital minimal prej €1;
 • Akti themelues;
 • Kontrata e vendimit për themelimin e kompanisë;
 • Formulari i mbushur i regjistrimit;
 • Tarifa e regjistrimit prej €10

Shoqëri aksionare (a.d.)

 • Kërkesa për kapital minimal prej €25,000;
 • Akti themelues;
 • Kontrata e vendimit për themelimin e kompanisë;
 • Lista me emrat e të gjitha bordeve dhe menaxherëve;
 • Numrat e sigurimit social të të gjithë anëtarëve të bordit dhe menaxherëve;
 • Emri dhe adresa e drejtorit ekzekutiv, bordit mbikëqyrës dhe sekretareve;
 • Deklarata e nënshkruar e marrëveshjes për të kryer detyrat në kompani;
 • Rezoluta e bordit të Komisionit të Sigurisë që aprovon ofrimin publik të aksioneve;
 • Formulari i mbushur i regjistrimit;
 • Tarifa e regjistrimit prej €10.

Partneriteti i përgjithshëm (o.d.)

 • Dy ose më shumë persona;
 • Kërkesa për kapital minimal – kërkesa për pa kapital minimal;
 • Tarifa e regjistrimit prej.

Partneriteti i kufizuar (k.d)

 • Dy ose më shumë persona;
 • Kërkesa për kapital minimal – kërkesa për pa kapital minimal;
 • Tarifa e regjistrimit prej €10.

Pjesë e kompanisë së huaj

 • Kërkesa për kapital minimal – kërkesa për pa kapital minimal;
 • Tarifa e regjistrimit prej €10.

Pas përmbushjes të të gjitha këtyre kërkesave, është e domosdoshme të hapet xhirollogaria bankare. Pas kësaj, kompania i raporton Autoritetit Tatimor për të marrë PIB (numri identifikues tatimor) dhe numrin e TVSH-së (Tatimi në Vlerë të Shtuar).

Marrėveshjet e Tregtisė sė Lirė

Marrëveshja CEFTA dhe marrëveshja për tregti të lirë me Rusinë
Kompanitë që operojnë në Mali të Zi kanë përparësi të qasjes pa taksa doganore në tregun e Juglindjes – tregu me rritjen më të madhe në Evropë. Marrëveshjet e lira rajonale janë nënshkruar në mes të Shqipërisë, Bosnjës dhe Hercegovinës, Kroacisë, Serbisë, Maqedonisë, Moldavisë, Unmikut dhe Kosovës, ofrojnë qasje të lirë në këtë treg prej afërsisht 30 milion njerëzve. Këto tetë vende kanë nënshkruar marrëveshjen për amendamentimin dhe hyrjen në CEFTA dhe pas hyrjes në fuqi në vitin 2007, janë pajtuar me versionin e konsoliduar të CEFTA 2006, dhe me këtë kanë hapur derën për 30 milion konsumator në Evropën Juglindore.
Përveç kësaj, marrëveshja e tregtisë së lirë e arritur me Rusinë në vitin 2000 e bën Malin e Zi një vend posaçërisht atraktiv për investitorët dhe prodhuesit e huaj. Kjo marrëveshje i lejon mallrave të prodhuara në Mal të Zi me vlerë të shtuar ekzistuese në Mal të Zi qasje të lirë nga taksat doganore në Rusi – një treg prej afërsisht 150 milion konsumatorë shtesë. Mali i Zi, përveç Serbisë, është vendi i vetë në Ballkan dhe Evropë Juglindore që ka nënshkruar marrëveshje të tregtisë së lirë me Rusinë.

Marrëveshja me vendet e BE-së
BE-ja ka marrë hapa për të stimuluar eksportet në mesin e vendeve rajonale duke themeluar Preferencat Autonome të Tregtisë (PAT) që ofrojnë qasje pa taksë doganore për më shumë se 95% të mallrave. Përjashtimet përfshijnë verën, mishin dhe çelikun. Produktet që kanë origjinë Malin e Zi në përgjithësi lejohen të importohen në Bashkimin Evropian pa kufizime sasiore, dhe janë të përjashtuara nga taksat dhe detyrimet doganore. Produktet e përjashtuara nga regjimi i importit të lirë janë produktet bujqësore, produktet e “mishit të ri” dhe tekstili.

Marrëveshja me vendet e EFTA; Zvicra, Norvegjia, Islanda, Lihtenshtajni
Deklarata preliminare e bashkëpunimit është nënshkruar me EFTA në dhjetor të vitit 2000, duke siguruar tretman asimetrik të produkteve serbe dhe malazeze në tregjet e katër vendeve anëtare. Kjo deklaratë ka shtruar rrugën për një marrëveshje të tregtisë së lirë në të ardhmen në mes të EFTA dhe Malit të Zi. Në takimin e parë zyrtar të grupit punues në shtator të vitit 2001, EFTA është zotuar për liberalizimin e tregtisë së Malit të Zi me Bashkimin Evropian.

Tatimet dhe Dogana

Traktatet e Tatimimit të Dyfishtë
Tatimet e dyfishta
Mali i Zi ka nënshkruar 42 traktate me vende të ndryshme për të ardhurat dhe pronën, që e rregullojnë tatimimin e dyfishtë. Momentalisht 36 traktate janë në fuqi, e 6 janë në pritje.
Në fuqi janë traktatet e arritura me:
Shqipërinë, Bjellorusinë, Belgjikën, Bosnjën dhe Hercegovinën, Bullgarinë, Kinën, Kroacinë, Qipron, Republikën Çeke, Danimarkën, Egjiptin, Finlandën, Francën, Gjermaninë, Hungarinë, Iranin, Italinë, Korenë, Kuvajtin, Letonin, Maqedoninë, Malajzinë, Moldavinë, Holandën, Norvegjinë, Poloninë, Rumaninë, Rusinë, Sllovakinë, Slloveninë, Shri Lankën, Suedinë, Zvicrën, Turqinë, Ukrainën dhe Mbretërinë e Bashkuar.
procedura doganore
Territori doganor i Republikës të Malit të Zi përbëhet nga territori i Republikës së Malit të Zi, përfshi ujërat territoriale, ujërat e brendshme dhe hapësirën ajrore. Mallrat mund të hyjnë ose të dalin nga territori doganor përmes kalimeve kufitare.
Mallrat doganore nënkuptojnë:

 • çfarëdo malli që hyn në territorin doganor e që nuk janë lëshuar për qarkullim të lirë;
 • çfarëdo malli të deklaruar për eksport nga territori doganor.

Taksat për mallrat e importuara në territorin e Republikës do të bazohen në Ligjin për tarifat doganore dhe në rregullat e caktuara në këtë Ligj. Tarifat doganore janë prej 0% deri 30%, tarifa mesatare doganore është 6.11%.
Të gjitha mallrat që sillen ose largohen nga territori doganor duhet të deklarohen në zyrën doganore në kufi, ose tek zyrat tjera doganore që janë kompetente.
Cilido person që importon ose eksporton mallra mund të kërkoj informata në lidhje me aplikimin e rregullave doganore nga ana e autoriteteve doganore pa pagesë. Për më shumë informata mund ta lexoni Ligjin Doganor
sistem konkurrues i tatimeve
Regjimi tatimor i Malit të Zi është bërë më konkurruesi në të gjithë Evropën. Me normë tatimore prej 9% për fitimin e korporatave kompanitë që operojnë në Mal të Zi gëzojnë jo vetëm një ambient miqësor për biznes por edhe një barrë të ulët tatimore, e më këtë maksimizojnë fitimin e tyre operacional.
Përmbledhje e normave kryesore tatimore në Mal të Zi:


TATIMI

NORMA TATIMORE

TVSH

Norma standarde – 17 %
Norma e ulët – 7 %
Norma zero – 0 %

Tatimi në fitim për korporata

Normë fikse – 9 %

Tatimi për të ardhura personale

Normës fikse * – 12 %

Tatimi në pronë

Tatim proporcional prej 0.08 % - 0.8 % të vlerës së tregut të pronës së patundshme

 Në vitin 2010 do të zvogëlohet në 9%

(Burimi: Ministria e Financave)
“Transformimi ekonomik i Malit të Zi do të mund të definonte kombin që po lulëzon si një prej shteteve më miqësore ndaj biznesit në botë.”
Financial Times

Turizmi

Plaza e ADA Bunës
ada bojana, ulcinj, montenegro
Many people consider Ada Bojana to be a natural reservation of national park type. This is a river isle, at the very end of Great Beach, at the spot where the river Bojana separates from the beach. The isle is a triangle, with the Bojana River on two sides and the Adriatic Sea on the third one. This side is a sandy beach, 2 880 m long, with the capacity of 13000 people. The beach and the sea bottom are covered with fine sand.

There are parasols made of reeds and rods on the beach. Ada is the most beautiful at sunset-when the incredible dance of colors starts creating a unique picture of the sea, sand and sky. It is a haven for windsurfing, sailing, water-skiing, beach riding, and for all the adventurers and lovers.

The beaches that are pounded by the Bojana river are famous for wooden houses, from which the local people fish in a traditional way. You can taste the fish in the restaurants which are also built in an attractive environment. There are a lot of subtropical and Mediterranean vegetation, and some of the plant species are unique in Europe.

Plaza e Madhe

Long Beach is a natural phenomenon of beauty and abundance. It is 5km away from Ulcinj, 13km long, 60m wide, so the locals call it "Kopakabana of Ulcinj". It spreads out from Djerane Cape to Ada Bojana. It is covered with the finest sand (the diameter of a grain is 0.1-5mm) and it is estimated that its capacity is 15 000 people. The quality of the sand is such that is has medicinal features. It is rich with minerals, good for those suffering from rheumatism and other illnesses. The Great Beach is distinctive for a long shallow belt of sea water.

100 m away from the sea there is a hotel complex with tennis, football, baseball, volleyball, and handball terrains. The background of the Great Beach is rich with subtropical, Mediterranean and decorative plants. Beneath the Djeran Cape, at the very beginning of the Great Beach there is a marina, Porto Milena, deeply pulled into the dry land. There are numerous wooden keels called "kalimera" by the locals.

Various sports equipment can be rented at the beach. You can sail, surf, water ski, play football or volleyball on the sand, or just relax.

Plaza e vogel e Qytetit
Small beach, Ulcinj, Montenegro

This is a city beach with a sandy strand. The sand is fine, of high quality and the sea bottom is sandy too. Because of that the color of the water is dark green-blue. This beach is distinctive for its shallow bottom which goes far into the sea. That's why it is very suitable for children.

The Small Beach is 360 m long and its capacity is 2 500 people. At the very end of the beach, beneath the Old Town, where the walls emerge as if directly from the sea, is a small Ulcinj port (360 m) with a well managed pier. In its background there are restaurants, beer bars, cafes, and towards the inside is the town Ulcinj-the southernmost spot of the Montenegrin coast-line. Ulcinj is built in sea-oriental style

Plaza e Grave

Women's beach, Ulcinj, Montenegro

Along the pine forest, between the hotels Galeb and Albatros, are a succession of small natural and hotel beaches: Skalic, Birici, Ludvig's beach, Zenska beach, etc. Further, there are pebbly and rocky beaches for those who want a mysterious and quiet spot in a perfectly natural environment: Maslinjak, Opaljice, Dzemina Beach, Ljana, Crnogorsko guvno. In front of these beaches there are convenient terrains for underwater fishing.

ULQINI pas kongresit te Berlinit

Kongresi i Berlinit dhe “çështja e Ulqinit”

Në luftë me Turqinë Mali i Zi e pushtoi Ulqinin më 20.01.1878. Me paqen e Shën‑Stefanit Ulqini mbeti në Turqi, kurse Malit të Zi i takuan Plava, Gucia, fshatrat shqiptare: Gruda, Hoti dhe Kastrati, pjesa me e madhe e liqenit të Shkodrës dhe territori në perëndim të Mërkojeviqit deri në det. Fuqitë e mëdha të Evropës (Britania e Madhe, Gjermania, Austro‑Hungaria, Franca dhe Italia), duke i kontestuar dispozitat e Paqes së Shën‑Stefanit, në verë të vitit 1878, e organizuan Kongresin e Berlinit, në të cilin morën pjesë edhe nënshkruesit e Paqes së Shën‑Stefanit (Rusia, Turqia, Bullgaria, Serbia, Greqia dhe Mali i Zi). Në këtë Kongres u vendos që lokalitetet e përmendura t'i takojnë Malit të Zi. Porta otomane nuk e respektoi këtb, prandaj filloi një aktivitet i madh diplomatik në Stamboll, Cetinë, Peterburg, Vjenë, Londër dhe në kryeqytetet e tjera të fuqive të mëdha.
Në Londër, në parlament, kryeministri Gledston u ngrit energjikisht duke kërkuar që, si pjesë e politikës britanike, të respektoheshin dispozitat e Kongresit të Berlinit. U ndërruan gati të gjithë ambasadorët e fuqive të mëdha të akredituar në Stamboll dhe u dërguan atje personalitete me influencë. Britanikët ambasador special e emëruan zotëri Goçanit, i cili ishte emëruar më parë mëkëmbës i mbretit në Indi. Lordi Granvil, duke i dhënë Goçanit autorizime që ti koordinonte detyrat me të gjithë ambasadorët e fuqive të mëdha, i shkruante: >>madhëria e saj Mbretëresha ka pasur mirësinë të ju e mbrojë ambasador special të saj pranë Portës Otomane që të shihet se sa të rëndësishme M, e S. Mbretëresha e konsideron situatën në Lindje dhe që Sulltani, nga marrëdhëniet personale me një burrë shteti të atillë që zë pozitë aq të lartë në Parlament dhe në politikën e Anglisë, ta kuptojë seriozitetin e qëllimit të fuqive të mëdha për kryerjen e obligimeve të tij ndaj Malit të Zi dhe Greqisë ... <<, e pak më vonë i dërgoi vërejtjen në Stamboll:>>… duhet të kërkohet energjikisht nga Porta e lartë që të tregojë në mënyrë kategorike cilat masa do ti ndërmarrë që ti jepen Malit të Zi vendet e caktuara.<<
Në vend të kërkesës së fuqive të mëdha që ushtria otomane ti ri okuponte pozitat që u ishin dhënë shqiptarëve dhe tija dorëzonte Malit të Zi, në Stamboll ra
                 

Copyright OEDSH